10 tips voor de stijlvolste kindvriendelijke tuin

10 tips voor de stijlvolste kindvriendelijke tuin

We krijgen regelmatig de vraag: hoe maak ik mijn tuin kindvriendelijk, zonder dat het een ‘kindertuin’ wordt?

Begrijpelijk, want wanneer de kinderen lekker hun gang kunnen gaan, kan jij eindelijk met je kopje koffie in het zonnetje genieten van de ‘rust’. En dat doe je het liefst ergens waar het niet aanvoelt als een publieke speeltuin. Wij geven je tips voor een kindvriendelijke tuin waar elk gezinslid wat aan heeft.

Wat is een kindvriendelijke tuin?

Een kindvriendelijke tuin kent verschillende benaderingen. De een ziet het als een tuin vol speeltoestellen, de ander als een tuin die uitnodigt tot spelen in de natuur. Wij behoren natuurlijk tot de tweede groep.

Als je het ons vraagt is een kindvriendelijke tuin een buitenplek waar iedereen uit het gezin zich thuis voelt. En waar ten minste twee derde deel uit beplanting bestaat. Een kindvriendelijke tuin is de perfecte combinatie van waar de kindjes lekker op ontdekking kunnen gaan en de volwassenen tot rust komen. Waar je met z’n allen kunt spelen, barbecueën, tuinieren, ravotten of lekker in het zonnetje zit.

Een veilige tuin voor kinderen

Misschien herinner je het nog wel van vroeger, de momenten dat je in het bos speelde en je even helemaal opging in de natuur. Dat je je verstopte in de bosjes of een hut maakte waar je je kon terugtrekken.

Dát gevoel, dat is precies waar kinderen naar op zoek zijn in een tuin: veiligheid. Kinderen willen zich niet bekeken voelen. Hoe jong ze ook zijn, privacy is voor iedereen belangrijk. Een goede schutting of omheining is dus slim.

Bovendien wil je niet dat kinderen zomaar de straat op kunnen of naar de buren wandelen. Veiligheid betekent ook dat er geen gevaarlijke onderdelen zijn in de tuin: een diepe vijver, scherpe randen, giftige planten, uitstekende schroeven of een terras vol splinters.

Tien tips voor een tuin waar kinderen dol op zijn 

1. Denk aan de andere bewoners

Planten en dieren zorgen voor levendigheid. Als je twee derde van de tuin beplant, heb je al de eerste stap naar een levendige tuin gezet. Kinderen houden van bewonderen. De wereld is zo mooi en er valt zoveel te ontdekken. Kies daarom ook voor struiken waar vogels, vlinders en bijen gek op zijn. Vinden ze prachtig!

2.Voeg zand en steentjes toe

Een kasteel en een taartje maken, of gewoon lekker met de blote voetjes door het zand. Zand doet het altijd goed. Steentjes overigens ook: geef kinderen een emmertje en ze bedenken wel een spel met steentjes. In het emmertje, uit het emmertje, in het emmertje, uit het emmertje. Geen zandbakliefhebber? Maak het dan onderdeel van de tuin en leg bijvoorbeeld stroken met siergrind en zand aan.  

3. Gebruik een los ontwerp

We weten het; de strakke tuin kan enorm mooi zijn. Toch voelt het voor kinderen soms alsof ze binnen de lijntjes moeten kleuren. Een los ontwerp voelt gelijk aangenaam aan. Bovendien kunnen de hoekige elementen van een strak ontwerp gevaarlijk zijn.

4. Maak combinaties

Leuk, zo’n speeltoestel…maar soms heb je er gewoon geen plek voor. Of vind je het lelijk. Gelukkig zijn er veel andere materialen die je kunt combineren. Een pergola met een schommel bijvoorbeeld. Doet het ook goed als tent wanneer je er een doek overheen legt. Een stenen pad kan een hinkelbaan zijn en een vlonder een toneel. Opties genoeg!

5. Bied ruimte voor ontdekking

Planten zijn ontzettend leuk om te verzorgen en te zien groeien. Leg een kruidentuin aan, plant groentes of geef de kinderen een eigen stukje grond. Geen ruimte? Vaak is alleen een bloempot- of bak al genoeg. Wedden dat die kleintjes de verzorging van ‘hun’ plantje bloedserieus nemen?

6. Maak vrije speelplekken

Soms hoef je niet alles voor te kauwen met spelletjes of speeltoestellen. Kinderen hebben een creatieve geest en bedenken zelf vaak de leukste dingen. Het enige dat ze nodig hebben? Een stukje gras, zand of een eigen plaatsje tussen wat struiken om te voetballen, te ontspannen of iets te bouwen.

7. Voeg een drupje water toe

Beetje zand, beetje water…en je hebt een heerlijke soepje. Of even dat ene steentje schoonpoetsen in een waterornament. Water is magisch. Ooit kinderen gezien die er niet van houden om met water te spelen…? Wij ook niet. Let er wel op dat je geen diepe vijvers aanlegt, dat is gevaarlijk.

8. Zoek het hogerop

Klauteren, klimmen, springen: kinderen zijn geboren avonturiers. Niet alleen lijkt je tuin groter door verschillende hoogtes, het is ook nog eens enorm leuk voor de kinderen. Een stukje boomstam, een klimtoestel, een bloembak…alles kan.

9. Plant een haag

Goed, deze tip is niet mogelijk voor elke tuin, want het vraagt ruimte. Heb je die? Plaats dan een haag. Dit is zachter, groener en veiliger dan een muur. Het nodigt uit tot verstoppertje en doet daarnaast dienst als afbakening.

10. Creëer schaduwplekken

Tussen de ontdekkingsreis of het spelen door, moet er natuurlijk ook even uitgerust worden. Kinderen hebben vaak niet door hoe lang ze in de zon spelen. Creëer daarom fijne schaduwplekken die uitnodigen om even tot rust te komen. Gebruik grote bomen, een schaduwdoek, parasols, een eigen tentje of speelhuisje.

Moeite met het ontwerpen, aanleggen of onderhouden van een kindvriendelijke tuin?

Naast deze tien tips hebben we honderden andere ideeën om jouw tuin om te toveren tot een kindvriendelijke tuin waar je zelf ook blij mee bent. Neem contact op voor de mogelijkheden. We stropen graag onze mouwen op!

0

Lees ook