blank

Kies een Sedumdak
voor de ultieme groenbeleving

NEEM NU CONTACT OP >

Sedumdak aanleggen

Bent je al bekend met een Sedumdak? Het wordt ook weleens een ‘groen dak’ genoemd. Het is een mooi, natuurlijk dak, begroeid met allerlei vetplantjes die elk seizoen van kleur veranderen.

Laat je een groen dak aanleggen, dan kies je dus voor een kleurrijkere uitstraling dan de standaard zwarte dakbedekking. Het is levendig, duurzaam en ook nog eens goed voor uw portemonnee.

Een Sedumdak laat elk seizoen haar mooiste kleuren zien, zo kleurt het in het voorjaar frisgroen en in de zomer donkerrood. Er bestaan meer dan 250 verschillende soorten vetplantjes, die vrijwel overal op kunnen groeien. Dus ook als u een schuin dak heeft, kunt je een Sedumdak aanleggen.

Bij Verdi Tuinen kunnen we regelmatig het dak op, letterlijk! We hebben veel ervaring met het aanleggen van Sedumdaken. Bent je benieuwd wat de kosten zijn en/of wilt u meer informatie over een groendak aanleggen? Neem contact met ons op.

Voordelen Sedumdak

Duurzaam
Een Sedumdak zorgt niet alleen voor een extra groene beleving, maar het is ook nog eens duurzaam. Zo beschermt de beplanting bijvoorbeeld tegen zonlicht, regen en extreme temperatuurverschillen, je hoeft dus minder onderhoud aan je dak te plegen. Het gevolg: jouw dak gaat een stuk langer mee.

Warmte- en geluidsisolerend
Ga je een groendak aanleggen, dan zorgt dat voor extra isolatie. Zeg maar dag tegen die omgevingsgeluiden, want een Sedumdak heeft een geluidswerende functie. Daarnaast houdt de Sedumlaag warmte vast in de winter en creëert het een verkoelend effect in de zomer.

Weinig onderhoud
Als er een makkelijke plant is, dan is het Sedum wel. Deze plantjes zijn extreem zelfonderhoudend. Dat betekent dat je vrijwel geen onderhoud hoeft te plegen.

Uiteraard geldt net als bij alles in het leven: soms doet een beetje liefde wonderen. Zo moet je af en toe het onkruid (laten) verwijderen en de plantjes voorzien van een beetje bemesting.

sedumdak aanleggen
sedumdak

Sedumdak aanleggen

Zoals eerder vermeld, kan Sedum vrijwel overal groeien. Toch is niet elk dak geschikt als Sedumdak. Ongeacht of u een schuin of plat dak heeft, is het belangrijk dat het dak genoeg draagkracht heeft. Het dak moet stevig genoeg zijn om de bodem en de plantjes daarop, te kunnen dragen. Een bodem bestaat over het algemeen uit een systeemopbouw met substraat of een lichtgewicht systeemopbouw met een substraatrol. Daarnaast moet er ook een goede afvoer aanwezig zijn, want de plantjes houden niet van te natte voeten. We begrijpen dat het behoorlijk wat jargon is – zeker het stuk over substraatrol. Daarom willen we u uiteraard ook persoonlijk adviseren over een groendak aanleggen.

Onderhoud bij Sedumdaken

Sedum vraagt weinig onderhoud. Het is een ideaal plantje, dat zowel tegen de zon als tegen regen kan. Ook vindt deze vetplant het prima om af en toe wat meer te drinken, maar liever niet té veel. Dat betekent dat u regelmatig de waterafvoer moet controleren op eventuele verstoppingen. De vetplantjes zijn allemansvrienden, maar liever wel van hun eigen soort. Onkruid is daarom een onwelkome gast. Het is dus verstandig om onkruid regelmatig te (laten) verwijderen. Ook dient Sedum af en toe wat extra voeding te krijgen, in de vorm van bemesting.

Kosten Groen Dak

De prijs van een Sedumdak hangt af van het type dak dat u heeft. Zoals u waarschijnlijk wel begrijpt, is de aanleg makkelijker op een plat dak, dan op een schuin dak. Moeten wij klimmen en klauteren om op het dak te komen, of is er een makkelijke toegang? Het zijn vragen die meespelen in de prijs. Daarnaast is natuurlijk het oppervlakte van de beplanting belangrijk. We komen graag bij u thuis voor een definitieve offerte.

Subsidie

Dat een Sedumdak duurzaam is, kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Het is een milieuvriendelijke optie voor isolatie, wateropname en het vraagt weinig onderhoud. Wist u dat er om deze redenen zelfs steden zijn waar u subsidie kunt krijgen voor een Sedumdak? Zeker in grote steden, waaronder Utrecht, is dit het geval. Vaak kunt u tot 50% gesubsidieerd krijgen. Zeker de moeite waard om een Sedumdak te overwegen.

Wilt u gericht advies over een Sedumdak of bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag bij al uw tuinvragen- en wensen!