blank

Regenwater hoort niet in het riool

NEEM NU CONTACT OP >

Zaag je regenpijp door!

Om maar met de deur in huis te vallen: regenwater hoort niet in het riool. Wat…? Je leest het goed, er zijn namelijk zoveel meer mogelijkheden met regenwater. Bij Verdi Tuinen geven we graag advies over hoe en waarom jij je regenpijp moet doorzagen.

Waarom regenpijp afkoppelen?

Er zijn een paar redenen waarom wij geloven dat regenwater niet in het riool thuishoort.

  • Ten eerste: met regenwater kun je de planten water geven. Dat is een stuk milieuvriendelijker dan het verspillen van zuiver (drink)water.
  • Ten tweede: door het afkoppelen van je regenpijp, komt het water in je tuin terecht en wordt het riool niet overbelast. Zo draagt je bij aan de stand van het grondwaterniveau.
  • Ten derde: waarom zou je een wc doorspoelen met drinkwater? Dit kunt u ook met regenwater doen: milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee!

Manieren om een regenpijp af te koppelen

Om verstandig om te gaan met regenwater, kunt je het volgende doen:

1.Plaats een regenton
In dit geval zaagt je écht je regenpijp door en plaatst je er een regenton onder. Deze grote ton vangt het water op waarmee je de tuin kunt besproeien. Er zijn verschillende soorten en maten, er is altijd wel een regenton die goed bij je tuin past.

Regenpijp22.Gebruik infiltratiekratten
Een infiltratiekrat is een ondergrondse, holle ruimte die het water opslaat. Deze kratten geven geleidelijk het grondwater weer terug. De kratten nemen geen ruimte in, we plaatsen ze onder de grond.

3. Laat het in de vijver lopen
Heb je een vijver in de tuin? Laat het water dan daarheen lopen. Zorg er wel voor dat je een overstort hebt naar bijvoorbeeld een sloot. De opslag van regenwater is namelijk bij een vijver(tje) beperkt, zeker in ons land waar het vaak regent.

4. Graaf een geul
Naast het plaatsen van een regenton, is het graven van een geul de gemakkelijkste en goedkoopste optie. Graaf een geul en laat het water daarin lopen. Het enige dat je nodig hebt is een schep!

5. Laat een wadi aanleggen
Een wadi lijkt qua aanzicht op een geul, maar heeft andere kenmerken. Een wadi is een greppel of sloot, gevuld met grind en zand. Een wadi kunt je beplanten met planten die goed tegen vocht kunnen.

6. Gebruik drainagebuizen in de tuin
Drainagebuizen voeren overtollig water af naar een ander punt in de tuin, sloot of afvoer. Deze buizen hebben duizenden gaatjes waar het water in kan lopen, om het vervolgens af te voeren. Het plaatsen van drainagebuizen moet je door een professional laten doen, die onder andere verstand heeft van de bodemsoort. Wij kunnen je hiermee helpen.

water 2
Wat wij voor je kunnen doen

Kun je ook niet wachten om je regenpijp door te zagen? Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren om je regenwater af te voeren. Welke manier je kiest, hangt af van je situatie, bodemsoort, de tuin en je wensen. Wij geven graag advies en koppelen desgewenst je regenpijp af. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Laat ons weten wat Verdi Tuinen voor jou kan betekenen.