Planten in je vijver: dit moet je weten

Planten in je vijver: dit moet je weten

Planten in je vijver: dit moet je weten

Staat jouw vijver er een beetje zielig bij en is het tijd voor vers groen? Of heb je net een nieuwe vijver aangelegd en wil je ‘m vullen met mooie planten? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

 

Plantetiketten

Koop je zelf je waterplanten? Let er dan op dat het etiket erbij zit. Hierop staat vermeld op welke diepte je de planten moet plaatsen, ten opzichte van de waterspiegel. Ook kun je kiezen voor een compleet pakket, dat in een mand of zak zit. Deze zijn gemaakt voor een bepaalde diepte en voorzien in een bepaalde functie (meer zuurstof toevoegen, sierplanten etc.). Ook kun je mandjes selecteren die je over de vijverbakrand heen hangt met speciale beugels.

 

Planten in een helling/glooiing

Bestaat je vijver uit een lichte helling? Dan vul je deze met speciale vijveraarde waarin je de planten direct plant. Het is verstandig om die vijveraarde vervolgens af te dekken met een laag grind en keitjes. Dit voorkomt dat de vissen in de grond woelen waardoor de grond door naar de bodem spoelt. Er zit echter wel een nadeel aan deze manier van planten. Het zorgt er namelijk voor dat de wortels van de planten door elkaar groeien. Dit is hetzelfde principe als in de ‘gewone’ tuin. Wortels die door elkaar heen groeien, maken het moeilijker om onderhoud te plegen. Daarom kiezen veel mensen er liever voor om vijverplanten in bakken en manden te zetten.

TIP: Kies je voor speciale plantzakken en netten? Zet deze dan vast met keien en stenen. Oók de grotere planten zoals waterlelies.

 

Waar moet je rekening mee houden?

De ene waterplant is de ander niet. Ook hier is dat net zoals de tuin. De ene plant vraagt veel zon, de ander kan er niet zo goed tegen. Dat is met vijverplanten precies hetzelfde. Er bestaan hoge, lage, sterke en zwakke soorten. Het kan best lastig zijn om een gevarieerde vijver te creëren als je er weinig verstand van hebt. Dat komt omdat er ontzettend veel verschillende planten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen maar zuurstofplanten, sierplanten, rietachtige en drijvers erin zetten. Het mooiste is een dynamisch samenspel en dat vraagt wat uitzoekwerk. Voor de rest valt het mee: je kunt niet veel fout doen, behalve ze op een verkeerde diepte neerzetten.

 

Puntjes van aandacht bij het selecteren van je waterplanten

  • De bloei. Net als in de tuin, is het leuk als de vijver er gevarieerd uitziet. Let bijvoorbeeld eens op de bloei van de waterplanten. Als je dit slim uitkient, kun je van het voorjaar tot het najaar genieten van elke keer een andere bloei. En ja, dat is zelfs bij een klein vijvertje mogelijk.
  • Om je vijver optimaal eruit te laten zien, kan je op de aantallen letten. Kies niet meer 10 soorten kleine planten en niet meer dan vijf grote planten per vierkante meter.
  • Grootte en plaatsing. Waterplanten zijn relatief klein als je ze aanschaft. Maar laat je niet misleiden. Lees het etiket goed en zorgvuldig, hierop staat hoe hoog ze kunnen worden. Kies daarom voor lage planten in het zicht en hoge planten aan de achterkant. Ook zet je lagere planten bij voorkeur in grotere groepen. Dit zorgt ervoor dat hoge planten ze niet snel overwoekeren.
  • Let erop dat de planten winterhard zijn. Met andere woorden: of ze de winter overleven. Je wil niet 1 seizoen genieten van een mooie vijver, om het volgende seizoen de conclusie te trekken dat alles vergaan is. Op het etiket staat of ze in de vijver kunnen blijven staan of dat ze ergens (vorstvrij) moeten overwinteren.
  • Kijk goed naar de knoppen van de planten. Als je vijverplanten koopt, zitten er vaak al knoppen in. Soms zijn deze beschadigt. Dat is niet erg, maar het moet wel beperkt blijven. Knip deze beschadiging weg voordat je de plant in het water zet.
  • Zo snel mogelijk het water in. De naam ‘waterplant’ is er niet voor niets. Deze planten hebben een hekel aan droogte. Zet ze daarom zo snel mogelijk in het water bij aankomst van de bestemming.

 

Kies voor vijver die de biodiversiteit versterkt

Als je het ons vraagt, is er niks leuker dan de natuur in je tuin te halen. Dat doe je door de vijver aantrekkelijk te maken voor iedereen. Voor mens en dier dus. Een vijver die er aantrekkelijk voor jou uitziet én aantrekkelijk IS voor de dieren. Vind je het leuk om naar salamanders, padden en kikkers te kijken? Dan moet je een dichte begroeiing met vaste planten aanbieden. Deze beestjes vinden het heerlijk om zich te verstoppen tussen de planten. Is jouw vijver geschikt en kan deze vanuit buiten bereikt worden? Dan hoef je niks te doen; de beestjes komen vanzelf. Maar let op… hoewel wij het een gezellig geluid vinden, is niet iedereen ermee eens: het gekwaak van kikkers. Vooral ‘s nachts gaan deze kleine beesten erop los en komen er hele concerten voorbij. Hou daar dus rekening mee, jij kunt het leuk vinden, maar je buren niet. Bovendien mag je groene kikkers niet zelf naar je vijver brengen, het zijn namelijk beschermde dieren (net als alle andere amfibieën).

 

De zuurgraad van een vijver

De beste pH van een vijver is een zuurgraad van rond de zeven. Dat is niet kalkrijk en niet zuur. Neutraal dus. Dit geldt voor de meeste moeras- en vijverplanten. Maar net als met alles in de natuur, zijn er uitzonderingen. Sommige planten houden van een hogere waarde. Dit staat ook vermeld op het etiket. Is dat het geval, dan kun je wat kalk door de potgrond mengen. Dat neutraliseert het zuur uit het water. En natuurlijk zijn er ook planten die wel van zuur houden. Is dat het geval? Voeg dan goed doorgerotte mulch of turfvezels door de grond.

 

TIP: Stinken je waterlelies bij de aanschaf? Dan kan het zijn dat er een stukje wortelstok is afgestorven en aan het rotten is. Dat is niet erg, want dat is normaal bij waterlelies. Je kunt met een scherp mes het stuk afsnijden en de ‘wonden’ insmeren met houtskoolpoeder.

 

Tot slot: zo hou je het water helder

Hoe je een heldere vijver krijgt? Met planten. Dat is het meest makkelijke antwoord. Let erop dat je zowel boven als onder de waterspiegel tenminste 1/3 deel van de beschikbare ruimte laat innemen door waterplanten. Vooral drijf- en zuurstofplanten onttrekken hun voeding uit het water. En dat is iets goeds, want te veel voedingsstoffen in het water, maar het water troebelig en vol alg. Goede succesvolle zuurstofplanten zijn bijvoorbeeld waterpest, bronmos en glanzend fonteinkruid. Goede drijfplanten zijn kikkerbeet, waternoot en waterhyacint.

Vijfverplanten planten of selecteren?

Vind je het lastig om de juiste planten te selecteren voor jouw vijver of heb je er de kracht, zin of tijd niet voor om ze te planten? Laat ons het doen. Wij weten precies hoe we met jou vijver om moeten gaan. Neem contact op, we komen graag langs.

leeftuin
moderne tuin
Ruimte voor groene beplanting
0

Lees ook