Zo creëer je een klimaatbestendige tuin

Zo creëer je een klimaatbestendige tuin

Zo creëer je een klimaatbestendige tuin 

Als er iets zeker is in Nederland, dan is het de verschillende seizoenen met hun bijbehorende kenmerken. Hete zomers (vooral de laatste jaren) en stiekem toch erg koude winters. Oh, en vergeet vooral de natte lentes en herfsten niet. Je snapt wel, dat vraagt behoorlijk wat van je tuin. Maar elk seizoen de tuin opnieuw aanpassen is natuurlijk op de lange termijn geen optie. Tijd om je tuin bestand te maken tegen alle klimaten. Hier lees je hoe je dat doet.

 

Wat is een klimaatbestendige tuin? 

De termen klimaatbestendig en klimaatadaptief worden door elkaar gebruikt en zijn praktisch hetzelfde. Het komt neer op een tuin die bestand is tegen de huidige (en nog veranderende) klimatologische omstandigheden. Denk aan ongewoon veel regen, stormen, extreme kou of weken van hitte en droogte. Een klimaatbestendige tuin gaat om de samenhang tussen belangrijke elementen: de bodem, het insectenleven en bijvoorbeeld de hoogteligging in verband met het oppervlaktewater. 

 

Tips om je tuin klimaatadaptief te maken

Er zijn een heleboel tips om je tuin bestand te maken tegen alle klimaten. We geven je een paar van onze favoriete tips waar je een heel eind mee komt. 

 

1. Verdiep je in de planten 

Planten hebben een eigen wil. Dat betekent dat ze doen wat we willen. Het is aan jou om daarnaar te kijken. Geef ze een kans om te groeien waar ze willen. Ze zijn dan op hun sterkst en zo krijgen ze ook minder ziekten en kwaaltjes. Trouwens, variatie is natuurlijk altijd een goed idee: door flink te variëren in plantensoorten krijg je niet alleen een mooi aanzicht, ze zorgen ook nog eens voor elkaar. Er is steeds meer kennis over welke planten elkaar kunnen versterken en welke juist niet. Als je je daarin verdiept, kan je een goed samenwerkend cultuur-ecosysteem maken.

2. Zet de juiste plant op de juiste plek

Het klinkt logisch, toch zien we het bij veel tuinen misgaan: schaduwplanten in de zon, en omgekeerd. Het is belangrijk om goed op te letten waar je welke plant neerzet. Kies je een verkeerde plek, dan zal je plant niet gelukkig zijn. Een plant krijgt zo sneller kwalen en ziektes en zal uiteindelijk verpieteren. Bij extreme omstandigheden zoals een hete zomer of een bizar natte lente, gaat dat alleen maar sneller.

 

3. Denk goed na over wateropvang- en opslag 

Bij hete zomers sproei je je soms het ongeluk. Het is dan duurzamer om regenwater te gebruiken dat je de weken ervoor hebt opgevangen. Dus: zaag je regenpijp door, gebruik een regenton en besproei de tuin met regenwater. Als er regenwater overblijft dat je niet gebruikt, voer het dan niet af. Houd dit in je tuin door het in de grond te laten wegzakken. Hiervoor zijn ook speciale, in te graven systemen.

 

4. Gebruik je organische plantenafval

Deze tip is makkelijk en kan iedereen. Hoewel de meeste mensen het doen, is het echt niet altijd nodig om organisch plantenafval af te voeren. Je kunt dit namelijk prima composteren en uitstrooien of als mulch gebruiken. Sterker nog, dit is super goed voor je tuin en bodem. Het creëert een bodemleven waar humus kan ontstaan. Humus houdt water en voedingsstoffen vast, wat later dus ter beschikking van je planten staat.

5. Vul je tuin 

Zorg ervoor dat je de grond nooit onbedekt laat. Soms zie je het nog weleens in ‘ouderwetse’ tuinen: van die zwart geschoffelde borders met hier en daar een plantje erin. Toch raden we het af. Waarom? Omdat onbedekte grond kan dichtslaan en uitdrogen. Dus: vul je tuin en zet er zoveel mogelijk planten in die je mooi vindt. Dit zorgt ook voor minder onkruid. Win-win.

Toch hulp nodig met een klimaatbestendige tuin? 

Wij weten wel raad met jouw waterafvoer of waar welke planten het beste kunnen staan. Bij Verdi Tuinen vinden we duurzaam werken extreem belangrijk. Een klimaatadaptieve tuin ontwerpen, aanleggen en/of onderhouden, is iets waar we enorm veel energie van krijgen. We helpen je graag! 

0

Lees ook