Alles wat je moet weten over groene daken

Alles wat je moet weten over groene daken

Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen: Sedumdaken. Ook wel ‘groene daken’ genoemd. Logisch, zo een dak vol plantjes heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Levendig, duurzaam én goed voor je portemonnee. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het aanschaffen, leggen en onderhouden van een groen dak.

 

Voor jou en de biodiversiteit

Een wandeling door het bos, een middag tuinieren of fietsen door de weides, we worden blij van groen om ons heen. Met andere woorden: groen maakt gelukkig. Heb jij een tuin met veel betegeling, of wil je simpelweg meer groen om je heen? Dan is een groen dak dé oplossing.

Wist je dat niet alleen wij, maar ook de biodiversiteit in ons land van groen geniet? Het draagt bij aan een grote variatie in plant- en diersoorten. Een groen dak biedt ruimte aan (zeldzame) insectsoorten én is een voedselbron voor nuttige insecten.

Een groen dak van Verdi Tuinen

Een passie voor groen, veel ervaring en een deskundig advies; een groen dak van Verdi Tuinen betekent écht genieten. Wij gaan regelmatig het dak op en ontzorgen jou daardoor als geen ander bij aankoop, aanleg en onderhoud.

Welk dak is geschikt voor een groen dak?

Hoewel de planten van een groen dak vrijwel overal groeien, is niet elk dak geschikt. Waar het om draait? Voldoende draagkracht. Het dak moet stevig genoeg zijn om de bodem en het groen te dragen. Een oud dak is niet bij voorbaat een ongeschikt dak. Elk dak is verschillend, daarom is het onmogelijk om op voorhand te bepalen of je een groen dak kunt aanschaffen. Het is verstandig om een professional dit te laten bepalen. Een eerlijk advies is essentieel voor de juiste beslissing. Benieuwd wat wij jou adviseren? Neem contact met ons op.

Doe de aanleg niet zelf

Een groen dak zorgt voor extra isolatie, wat onder andere omgevingsgeluiden tegenhoudt. Daarnaast houden de planten warmte vast in de winter en zorgen ze voor verkoeling in de zomer. Genoeg voordelen om te vergroenen dus! Maar wil je profiteren van alle voordelen die groene daken bieden? Ga dan niet zelf aan de slag. Kies ervoor om de aanleg uit te besteden aan professionals. Wij weten wat we doen. Daarnaast is het beter voor je eigen veiligheid. Of je nu kiest voor groen op de veranda, garage of carport; werken op hoogte brengt risico’s met zich mee.

Het gemak van een groen dak

Wel of geen fan van tuinieren, een groen dak is in beide gevallen een goede optie! Sedum is een plantsoort dat weinig onderhoud nodig heeft. Voor een optimaal resultaat is het wel belangrijk om zo’n twee tot drie keer per jaar het onkruid te verwijderen en de planten te bemesten. Uiteraard hoef je dat niet zelf te doen, wij steken graag onze groene handen voor je uit de mouwen.

Meer over isolatie van een groen dak

We haalden het al eerder aan: een groen dak isoleert. En dat brengt verschillende voordelen met zich mee. De planten, ingebedde lucht en substraat zorgen dat geluidsgolven worden opgevangen en gereflecteerd. Dit dempt geluiden van buitenaf.

Daarnaast draagt een groen dak bij aan warmteregulering. Door de extra laag planten creëer je een verbeterde isolatie, waardoor de binnentemperatuur constanter blijft. Zomers komt dus minder warme lucht naar binnen, en ’s winters minder koude lucht. Win-win!

Tot 50% gesubsidieerd

Minder wateroverlast, meer groen, een positief effect op het milieu. De voordelen zijn oneindig. Het is dus niet gek dat veel gemeentes een subsidieregeling hiervoor hebben. Informeer bij jouw gemeente naar het beleid, in sommige gevallen kan je namelijk tot wel 50% gesubsidieerd krijgen. Nóg een voordeel van een groen dak.

Ga jij voor een groen dak?

Meer weten over onze prijzen, werkwijze en groene daken? Lees dan onze informatie over een Sedumdak aanleggen. Ben jij helemaal klaar voor een groen dak in jouw tuin? Neem dan contact met ons op.

 

 

natuurlijke tuin
leeftuin
moderne tuin
Ruimte voor groene beplanting
0

Lees ook