Zo verduurzaam jij jouw tuin

Zo verduurzaam jij jouw tuin

Stressvermindering, een versterking van het immuunsysteem of je vitamine D boosten; tuinieren heeft veel voordelen. Niet alleen voor je gezondheid, ook voor de natuur. Mits je het duurzaam doet natuurlijk.

Wist je dat er tientallen manieren zijn om duurzamer in de tuin aan de slag te gaan? Of je nu gaat voor kleine wijzigingen of een grotere aanpak, wij geven je dé tips voor het aanleggen van een duurzame tuin.

Laten we beginnen bij de grond

Ga je voor een compleet nieuwe tuin? Dan beginnen jouw duurzame keuzes al bij de grond. Vervang jouw kleigrond niet voor zandgrond, maar meng dit met zand en humus. Deze samenstelling zorgt voor een gezonde bodem, doordat de structuur water en lucht door de grond laat stromen. Heb je veel grond over na het bestraten? Verzin een creatieve oplossing voor de resten, zodat je milieuonvriendelijk transport vermijdt.

Ook bestraten kan duurzamer

Laten we het concreet maken met cijfertjes. Bestraten is niet de meest duurzame optie voor je tuin. Daarom is het advies is om een derde van jouw tuinoppervlak te verharden en twee derde te vullen met groene elementen. Dit advies opvolgen, zorgt voor eindeloos veel voordelen. Zo hebben planten een positief effect op mens, milieu en dier. Daarnaast is beplanting over het algemeen een goedkopere keuze dan bestrating én zorgt veel groen voor het ontlasten van de riolering. Profiteer van al deze voordelen en kies bijvoorbeeld voor een gazon, een vijver of beplanting om jouw groene oppervlak te vergroten. Ga jij voor nóg duurzamer? Kijk dan eens naar halfverharding zoals Padvast of een berijdbaar gazon. Deze opties laten water door, waardoor deze keuzes milieuvriendelijker zijn dan vaste bestrating.

Kies duurzame materialen

Het lijkt misschien simpel, maar kiezen voor duurzame materialen is soms helemaal niet zo makkelijk. Naast duurzame productie, is het namelijk ook van belang om te kijken hoe en hoe vaak iets gebruikt wordt. Wat maakt het ene product nu duurzamer dan het andere product? Een tip is om te kijken naar de afkomst. Wanneer jouw product uit Europa komt in plaats van daarbuiten, maak je vaak al een duurzame keuze. Dit scheelt namelijk al flink wat kilometers. Daarnaast wordt het aangeraden om organisch materiaal boven turf te kiezen voor het verbeteren van grond. Twijfel je over de duurzaamheid van jouw product, materiaal of plant? Check het in de productcatalogus van NL Greenlabel.

Volledig recyclen zonder milieuschade

In de ‘tuindersmond’ wordt dit ook wel ‘Cradle to Cradle’ genoemd. Wil jij dit toepassen in jouw tuin? Houd er dan rekening mee dat je niets in de grond stopt wat je er niet meer uit krijgt en ga voor producten die recyclebaar zijn. Wij hebben alvast een paar tips voor je opgesomd. Zo recycle jij straks met gemak, zónder milieuschade!

  • Beschilderd hout is lastiger om te recyclen.
  • Vergrijsd hout is recyclebaar.
  • Mollengaas op zichzelf is recyclebaar, in de grond nauwelijks.
  • Ga voor grindplaten die volledig recyclebaar zijn.

Minder energieverbruik, meer milieuvoordeel

De belangrijkste tip wanneer je energievriendelijk jouw tuin wilt verbouwen? Zorg dat je zo min mogelijk verbruikt en zo veel mogelijk opwekt. Niet alleen met het verbouwen, maar ook tijdens het onderhouden van jouw tuin is het mogelijk om energieverbruik te beperken. Denk aan het minder gebruiken van verlichting, pompjes, robotmaaiers en bladblazers, of de brandstof en olie in machines. Met kleine acties, zoals het gebruik van elektrische apparaten minderen, is jouw eerste stap naar milieuvriendelijk tuinieren gezet. Klaar voor een grotere stap? Kijk dan eens naar tuinverlichting op zonne-energie of zonnepanelen op je tuinkamer.

Luister naar de behoeftes van jouw tuin

Het klinkt misschien gek, maar luisteren naar de behoeftes van jouw tuin helpt bij verduurzaming. Tip: vraag bij de aankoop van jouw plant in welke omstandigheden deze het beste presteert. Blijf vervolgens de tuin observeren om de prestaties van jouw planten te optimaliseren. Wanneer jouw groen goed groeit, staat het op de juiste plek. Beschikt jouw tuin over een vijver, gazon of bomen? Stuur dan tijdig bij wanneer de waterkwaliteit verslechterd, de kleur veranderd of er te veel bladeren onder de bomen liggen.

Denk natuurlijk

Denk biologisch, ecologisch en organisch tijdens het doen van jouw aankoop, verbouwing en onderhoud. Alleen al bij de aankoop van een plant zijn verschillende punten belangrijk. Is deze opgekweekt met kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen? Dan is de plant een duurzame ‘no go’. Daarnaast gaat onze voorkeur – en die van insecten – uit naar duurzame grondstoffen en inheemse in plaats van exotische planten. Ga jij voor een tuin omgebouwd tot een paradijs voor elke plant, worm, insect en bacterie? Denk, en doe, ecologisch. Laat zoveel mogelijk natuurlijke materialen in jouw tuin verteren en creëer zo een organische grond van verteerd, plantaardig materiaal. Dat is goed voor de natuur én scheelt opruimwerk. Dubbel winst dus!

Tuin verduurzamen?

Duurzaam kopen, verbouwen en onderhouden bestaat uit ontzettend veel factoren. Bovenstaande tips zijn een goed begin naar duurzaamheid, uiteraard is er veel meer mogelijk. Ga jij voor een nóg duurzamere tuin en kan je daar wel wat hulp gebruiken? Wij steken graag onze duurzame handen uit de mouwen! Neem contact op voor de mogelijkheden.

0

Lees ook