Geel gras na de winter: dit kun je doen

Geel gras na de winter: dit kun je doen

Gazon herstellen na winter: dit kun je doen

Kijk je er na de winter ook zo naar uit om weer lekker naar buiten te gaan? De lente te ervaren: fluitende vogels, bloeiende narcissen en de eerste zonnestralen op het gras. En dan ineens zie je het: een geel gazon… Een doorn in het oog, want dat gazon was in de zomer nog frisgroen! Geel gras na de winter kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen: genoeg liefde, verticuteren en/of prikrollen en bemesten.

De reden(en) van geel gras na de winter

Een van de redenen is verdroging. De wortels van het gras zijn na een strenge winter nog te weinig ontwikkeld. Het is voor het gras daarom moeilijk om voldoende water op te nemen. Een andere reden is dat achtergebleven bladeren of takken het gras verstikt hebben. Hierdoor krijgt het geen lucht en wordt het groene gras langzaam geel. Ook is het mogelijk dat je bij de laatste maaibeurt een verkeerde maaihoogte hebt gehanteerd.

De laatste maaibeurt

Hoewel het weleens vergeleken wordt met naar de kapper gaan, is het maaien van gras niet hetzelfde als haren knippen. Maaien kan voor verbranding zorgen, bijvoorbeeld door een te korte maaihoogte. Zeker als de winter bijna aantreedt, mag het gazon niet te kort worden gemaaid. Het gras gaat dan met kale plekken de winter in. Ook wanneer het lang droog is in de zomer, is kort maaien geen verstandig idee.

De ideale maaihoogte ligt in het voorjaar tussen de 3,5 en 5 centimeter lengte. Hou er bovendien rekening mee dat je met scherpe messen het gras maait. Dit voorkomt dat de randen gaan rafelen of dat het gras eruit getrokken wordt. Idealiter maai je 1 of 2 keer per week. Uiteraard kun je meer tijd tussen de maaibeurten laten, wanneer het erg droog is. Maai je minder dan twee keer per week? Ruim dan het maaisel op na een maaibeurt, anders gaat de grasmat vervilten. Dit werkt verstikkend voor het gras.

“De beste maaihoogte is tussen de 3,5 en 5 centimeter lengte”

Verticuteren

Heeft je gazon al een viltlaag (mos of ander dood organisch materiaal)? Dan kun je deze verwijderen door het gazon te verticuteren. Eigenlijk is verticuteren het verticaal maaien van gras. Door te verticuteren snijd je de graswortels van de bovenste laag van de mat door. Zo krijgt het gras weer letterlijk ruimte om zich te ontwikkelen.

Prikrollen

Een andere optie is om de grond te prikrollen. Dit wordt gebruikt om het gazon te beluchten. Eigenlijk is een prikrol niets anders dan een rol met scherpe pinnen. Deze rol je over het gazon, en de pinnen duwen zichzelf de aarde in. Dit geeft ook ruimte en lucht aan het gazon, wat hergroei stimuleert.

Bemesten

Na het verticuteren of prikrollen, heeft je gazon een oppepper nodig. Dat doe je door te bemesten met een mengsel van compost en fijne humus. Het mengsel komt terecht in de nieuwe luchtgaatjes die je met verticuteren of prikrollen hebt aangebracht. Het zorgt dat de grond luchtig blijft en genoeg voeding krijgt.

Liefde en aandacht

Net als met alles in de natuur, heeft ook jouw gras wat liefde en aandacht nodig. Gelukkig is dat niet al te moeilijk: gebruik de bovenstaande tips en zie uw gazon opleven. Al druk genoeg? Uiteraard kun je ons ook inschakelen om het gazon te verticuteren of te prikrollen. Bovendien voeren we de laatste maaibeurt voor de winter uit en adviseren we in de juiste bemesting.

9

Lees ook