Tips en tricks voor het ontwerpen van jouw droomtuin

Tips en tricks voor het ontwerpen van jouw droomtuin

Een goed tuinontwerp brengt jouw buitenruimte tot leven en zorgt voor optimaal tuingeluk. Naast het uitkiezen van de juiste planten, tegels en tuinset is er zoveel meer wat een tuin mooi maakt. Denk aan een goede combinatie van hoog en laag, voldoende privacy en de juiste verhouding tussen beplanting en verharding. Met een door ons op maat gemaakt tuinontwerp verrassen we je graag met alles wat mogelijk is in jouw tuin. Het ontwerpen van een tuin, is in de basis hetzelfde als het ontwerpen van een woonkamer. Hoe dat zo? Lees onze tips.

 

De vloer

Baksteen, gras, grind… Net als bij een woonkamer, zijn er ook tientallen keuzes voor de ‘vloer’ van een tuin. Wij adviseren je graag in een op maat gemaakt tuinontwerp. Maar om alvast een tipje van de sluier te lichten:

 • De juiste basis zorgt voor samenhang

Ben jij iemand die houdt van verandering en een compleet plaatje? Ga dan voor een basis die makkelijk te combineren is. Zo kan je met bak- en natuursteen alle kanten op, en zit je met een tegel of betonstenen met een motief, al meer aan één stijl vast.

 • Zo hou je kosten laag

Uiteraard houden we in ons advies rekening met jouw budget. Bijvoorbeeld door de juiste materiaalkeuzes. Zo is grind goedkoper dan de aanleg van houten vlonders.

 • Duurzaam en verantwoord

Hoe lang gaan de materialen mee? Draagt bestrating bij aan een betere afvoer van regenwater? Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Wij denken graag met je mee!

 • Onderhoud

Een tuin mag niet meer vragen dan jij bereid bent om te geven. Goed om te weten dat niet elke steensoort onkruid voorkomt.

De wanden

Door ‘wanden’ juist in te zetten in jouw tuin, zorg je onder andere voor voldoende privacy, meer groen en samenhang. Overweeg jij tuinafscheidingen? Hou dan dit in je achterhoofd:

 •  Samenhang met de rest van de tuin

Een metalen plaatschutting, een klimop of een tuinmuur met rozen, alle drie geweldige keuzes. Maar welke zorgt in jouw tuin voor samenhang?

 • Goedkopere opties

Een budgettair feitje: ligusterhaag is een stuk goedkoper dan een gestucte tuinmuur. Wij bieden je graag verschillende voordelige opties die nog steeds even comfortabel zijn.

 • Wij denken duurzaam mee

Als Appeltern Tuinexpert zijn wij op de hoogte van de laatste duurzaamheidsontwikkelingen. Ga je voor duurzaam? Weet dan dat een schutting van waaibomenhout niet zo lang meegaat. En een haag is een goed onderkomen voor vogels, vlinders en nuttige insecten. Goed voor de diversiteit in je tuin, goed voor de natuur.

 • Onderhoud

Schilderen heeft een negatief effect op de groei van (klim)planten. Ga voor tuinafscheidingen die weinig tot geen verf nodig hebben.

 •  Een praktische indeling

Combineer een wand met een overkapping of schapruimte. Een deskundig advies helpt naast een mooie, ook voor een praktische indeling.

 • Ga voor genoeg groen

Ons advies is om 2/3 deel van jouw tuin te beplanten. Bij kleine tuinen zijn hagen en leibomen de perfecte oplossing om aan dit advies te voldoen.

 • Voldoende privacy

De gewenste hoeveelheid privacy verschilt per persoon. Overleg vooraf met de buren en bespreek jullie privacy wensen voor een keuze op maat.

tuin met veel groen
Luxe leeftuin in Zeist3

Het plafond

Een tuin met een ‘plafond’ zorgt voor sfeer, meer groen en functionaliteit. Ga jij voor een dak in jouw tuin? Let dan op:

 • Samenhang in jouw tuin

Ook het ‘plafond’ van jouw tuin moet nauw aansluiten bij de rest van het ontwerp voor de ultieme samenhang. Naaldhout geeft een andere uitstraling aan jouw pergola dan gegalvaniseerde buizen.

 • De kosten

Een vormboom is een duurdere optie voor het creëren van schaduw dan een schaduwdoek of parasol. Er zijn verschillende opties die je kunt kiezen voor het plafond.

 • Duurzame keuzes

Hout gaat lang mee, staal langer. Goed om te weten bij het kiezen van palen voor jouw overkapping. Daarnaast biedt een ‘dak’ in de tuin verkoeling, wat ervoor zorgt dat de tuin niet te warm wordt.

 • Onderhoud

Vormbomen; een geweldige toevoeging in jouw tuin, maar wel eentje die jaarlijks onderhoud nodig heeft. Goed om in overweging te nemen dus. Trouwens, wij nemen het onderhoud graag uit handen als je kiest voor deze eyecatcher.

 • Privacyoverwegingen

Er zijn talloze mogelijkheden die inkijk tegengaan. Een dak is dus echt niet altijd nodig. Ga voor een oplossing die zorgt voor samenhang in jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld al veel met een schaduwdoek, een grote boom of een ingebouwde parasol.

 • Mogelijkheden tot combineren

Bepaalde elementen in een tuin zorgen voor combinatiemogelijkheden. Denk aan een pergola, die naast het verbinden van elementen, ook dient tot een overkapt zitje of plek voor een schommel.

Het interieur

Wanneer de basis van jouw tuin is gelegd, is het ‘interieur’ aan de beurt. Denk hierbij aan extra elementen als een vijver, verlichting en meubels. Wij geven je dé suggesties voor de aankleding van jouw tuin.

 • De samenhang in je tuin

Hout, metaal, baksteen… Ga bij de keuze van jouw meubilair na welke stijl past bij jouw basis voor een mooi geheel.

 • Interieurkosten

Ga je voor water in je tuin? Weet dan dat een zwemvijver goedkoper is dan een zelfreinigend bad.

 • Duurzaam inrichten

Vaste planten, verwilderende bloembollen of een groene greppel voor overtollig water. Ook voor het inrichten van de tuin zijn er tientallen manieren om te verduurzamen.

 • Onderhoud

Kies je voor een gazon? Dan is het goed om te weten dat hier meer onderhoud in zit dan wanneer je gaat voor laag groeiende, vaste planten.

 • Praktisch inrichten

Denk bij het inrichten van jouw tuin ook toekomstgericht. Wat nu een zandbak is, wordt later wellicht een vijver. Zo ook bij een trampoline of speeltoestel.

Comfortabele tuin in het groen6

Wij helpen je graag!
Zoveel tips, zoveel ideeën. De ene tuin is de ander niet; dat weten wij bij Verdi Tuinen als geen ander. Bovendien is het tuinontwerp een essentiële stap voor de tuin van jouw dromen. Wij helpen je graag met een plan in 3D, de uitvoering en het onderhoud van jouw tuin. Meer informatie? Bekijk onze werkwijze en de kosten van ons tuinontwerp.  Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

leeftuin
moderne tuin
Ruimte voor groene beplanting
0

Lees ook