7 x Tuinonderhoud in het voorjaar

7 x Tuinonderhoud in het voorjaar

De lentekriebels: waar de een binnen hard aan de slag gaat met de voorjaarsschoonmaak, kiest de ander om z’n groene vingers weer aan het werk te zetten. Heerlijk weer even lekker rommelen in de tuin. En om die het hele jaar mooi te houden, is het verstandig om meerdere malen per jaar je buitenruimte wat liefde te geven. Dit zijn de 7 onderhoudswerkzaamheden die je in het voorjaar kunt doen.

 

1. Geef je gazon een behandeling

Het voorjaar is hét moment om de grasmat een goede onderhoudsbeurt te geven. In de winter hebben namelijk mos, onkruid en maairesten een laagje op het gras gevormd. Dat laagje beschermt weliswaar tegen de kou, maar daardoor kunnen licht, lucht en water moeilijker bij de wortels komen.

Met als gevolg: ongezond, geel gras. Kies er daarom voor om je gazon te verticuteren. Bij verticuteren maai je als het ware je grasmat op verticale wijze. Het wordt ook weleens omschreven als aanharken met messen. Zo zorg je ervoor dat water en voeding weer de ruimte krijgen om te komen waar het nodig is.

Ook is het goed om kale plekken weer in te zaaien met graszaad. Er zijn verschillende soorten graszaad, het is aan jou wat je mooi vindt:

  • Siergraszaad: dit bestaat uit fijne grassen. Prachtig om te zien, wel erg gevoelig.
  • Speelgras: dit is een mix van fijne en grove grassoorten. Dit kan tegen een aardig stootje.
  • Sportgazon: dit bestaat uit fijne en grove grassoorten. Dit is echt gemaakt voor intensief gebruik. Zoals ook op een sportveld.

Tip: Meng graszaad met een beetje zand. Zo weet je zeker of je het gelijkmatig inzaait. Vergeet niet na het zaaien het gazon te besproeien met water om de zaadjes ‘te activeren.’

2. Verwijder mos en algen

Hoewel er tegels bestaan met een speciale coating tegen aanslag, moet het merendeel er alsnog aan geloven: een groene waas. De periodes met veel regen en weinig zon, zijn de fijnste maanden voor mossen en algen om te groeien. Die groene aanslag is niet alleen vies, het is ook nog eens heel glad.

Er zijn verschillende manieren om mos en algen te verwijderen. Bijvoorbeeld door een hogedrukspuit te gebruiken. Let er wel op dat je niet het zand uit de voegen van de bestrating spuit, want dan kunnen de tegels verschuiven. Zie je dit niet zitten? Kies dan voor een borstel en groene zeep. Dit vraagt overigens wel de nodige inspanning. Uiteraard kun je ons inschakelen om het terras weer mooi schoon te maken.

3. Verwijder onkruid

‘Onkruid vergaat niet’ zeggen ze weleens. En dat klopt aardig, want het lijkt altijd terug te komen. Toch zijn er manieren om de kans op onkruid zoveel mogelijk te beperken. Dat doe je door meer ‘groen’ te planten. Want hoe minder beschikbare ruimte, hoe minder onkruid z’n gang kan gaan. Bijvoorbeeld door winterharde bodembedekkers te planten of boomschorsen neer te leggen. Wil je liever wel zwarte aarde zien? Dan is het slim om het onkruid met de hand eruit te trekken. Bij voorkeur niet met een schoffel. Hier blijven namelijk vaak stukjes wortel achter en dat zorgt ervoor dat het onkruid weer snel terugkomt.

4. Snoeien, snoeien, snoeien

Het doet soms even pijn: die mooie struik of boom een stuk korter te knippen. En dat terwijl het nu eindelijk een mooie hoogte of volume had bereikt. Toch is het gezegde ‘snoeien doet bloeien’ er niet voor niks. April en mei lenen zich perfect voor om te snoeien. Als het niet meer vriest kun je aan de slag. Andere tips:

  • In april kun je heesters snoeien die na juni bloeien en nieuwe bloemknoppen in het voorjaar maken. Denk aan vlinder- en rozenstruiken en lavendel.
  • Coniferen groeien ineens erg hard in het voorjaar én in augustus. Wil je niet dat ze hun plekje ontgroeien, dan zal je ze rond april moeten snoeien.
  • Snelgroeiende hagen kun je maandelijks (tot half september) snoeien.
  • Verwijder altijd uitgebloeide bloemen en bruine bladeren.

5. Plant bolgewassen

Wil je in de zomer genieten van een bloemenzee? Plant dan bolgewassen als dahlia’s en begonia’s. Weet dat er drie soorten zijn:

  • Enkeljarig: deze moet je in de herfst ‘rooien’. Vervolgens bewaar je ze droog en vorstvrij en plant je weer in het voorjaar.
  • Vast of meerjarig: deze kun je in de grond laten staan. Ze steken hun kop vanzelf weer boven de grond in het nieuwe voorjaar.
  • Verwilderingsbollen: brutale bollen die van uitbreiding houden. Elk jaar nemen ze een stukje meer in van de tuin.

6. Geef de vijver een opkikker

De een houdt van een volle vijver, de ander geniet als ‘tie de bodem kan zien. Maar hoe je het ook wendt of keert; elke vijver krijgt een opkikker als je dode planten en bladeren verwijdert. Schep het alg weg en maak de pomp en filters schoon. Zuurstofplanten zijn de tegenhanger van algen; ze nemen de voedingsstoffen in het water op. Het water blijft daardoor helder en algen hebben geen schijn van kans meer.

Een natte winter achter de boeg? Dan kan de hardheid en de zuurgraad van het water veranderd zijn. Dat heeft effect op de groei van de planten. Met speciale testen kun je de waterhardheid controleren.

7. Schrob de tuinmeubels

Last but not least: geef de meubels ook een beetje aandacht. Want ook al heb je de tuin helemaal aan kant gemaakt; het ziet er niet mooi uit de meubels vies zijn, of onder de groene aanslag zitten. Schrobben met lauw water en groene zeep doet wonderen.

Veel te druk voor onderhoud? 

Onderschat niet de kracht van tuinonderhoud. Een jaartje niet gesnoeid, bemest of winterklaar gemaakt? Dan staat je tuin er volgend jaar heel anders bij. Onderhoud is dus een essentieel onderdeel om zo lang mogelijk van je tuin te genieten. Geen tijd? Laat ons het dan doen. Wij onderhouden jouw tuin met liefde.

tuinonderhoud
Martin is tuinexpert en weet alles over tuinen en tuinonderhoud. Heb jij een vraag over jouw tuin?
0

Lees ook