blank

Regenwater hoort niet in het riool

NEEM NU CONTACT OP >

Zaag uw regenpijp door!

Om maar met de deur in huis te vallen: regenwater hoort niet in het riool. Wat…? U leest het goed, er zijn namelijk zoveel meer mogelijkheden met regenwater. Bij Verdi Tuinen geven we graag advies over hoe en waarom u uw regenpijp moet doorzagen.

Waarom regenpijp afkoppelen?

Er zijn een paar redenen waarom wij geloven dat regenwater niet in het riool thuishoort.

  • Ten eerste: met regenwater kunt u uw planten water geven. Dat is een stuk milieuvriendelijker dan het verspillen van zuiver (drink)water.
  • Ten tweede: door het afkoppelen van uw regenpijp, komt het water in uw tuin terecht en wordt het riool niet overbelast. Zo draagt u bij aan de stand van het grondwaterniveau.
  • Ten derde: waarom zou u een wc doorspoelen met drinkwater? Dit kunt u ook met regenwater doen: milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee!

Manieren om een regenpijp af te koppelen

Om verstandig om te gaan met regenwater, kunt u het volgende doen:

1.Plaats een regenton
In dit geval zaagt u écht uw regenpijp door en plaatst u er een regenton onder. Deze grote ton vangt het water op waarmee u uw tuin kunt besproeien. Er zijn verschillende soorten en maten, er is altijd wel een regenton die goed bij uw tuin past.

Regenpijp22.Gebruik infiltratiekratten
Een infiltratiekrat is een ondergrondse, holle ruimte die het water opslaat. Deze kratten geven geleidelijk het grondwater weer terug. De kratten nemen geen ruimte in, we plaatsen ze onder de grond.

3. Laat het in de vijver lopen
Heeft u een vijver in de tuin? Laat het water dan daarheen lopen. Zorg er wel voor dat u een overstort heeft naar bijvoorbeeld een sloot. De opslag van regenwater is namelijk bij een vijver(tje) beperkt, zeker in ons land waar het vaak regent.

4. Graaf een geul
Naast het plaatsen van een regenton, is het graven van een geul de gemakkelijkste en goedkoopste optie. Graaf een geul en laat het water daarin lopen. Het enige dat u nodig heeft is een schep!

5. Laat een wadi aanleggen
Een wadi lijkt qua aanzicht op een geul, maar heeft andere kenmerken. Een wadi is een greppel of sloot, gevuld met grind en zand. Een wadi kunt u beplanten met planten die goed tegen vocht kunnen.

6. Gebruik drainagebuizen in de tuin
Drainagebuizen voeren overtollig water af naar een ander punt in de tuin, sloot of afvoer. Deze buizen hebben duizenden gaatjes waar het water in kan lopen, om het vervolgens af te voeren. Het plaatsen van drainagebuizen moet u door een professional laten doen, die onder andere verstand heeft van de bodemsoort. Wij kunnen u hiermee helpen.

water 2
Wat wij voor u kunnen doen

Kunt u ook niet wachten om uw regenpijp door te zagen? Zoals u ziet, zijn er verschillende manieren om uw regenwater af te voeren. Welke manier u kiest, hangt af van uw situatie, bodemsoort, de tuin en uw wensen. Wij geven graag advies en koppelen desgewenst uw regenpijp af. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Laat ons weten wat Verdi Tuinen voor jou kan betekenen.