Mos is één van de meest voorkomende problemen bij het onderhouden van een gazon.

Mos is één van de meest voorkomende problemen bij het onderhouden van een gazon.

Gazon problemen en mos.

Een gazon lijkt op het eerste gezicht misschien een makkelijke keuze, maar in de praktijk kan het onderhoud behoorlijk wat werk met zich meebrengen. Mos is één van de meest voorkomende problemen bij het onderhouden van een gazon. Het ontstaat wanneer de zuurgraad van de bodem te laag wordt en het gras niet goed groeit. Mos profiteert dan van deze situatie en begint te groeien, waardoor het gazon er minder mooi uitziet.

Er zit mos in het gazon

Gelukkig zijn er verschillende manieren om mos te voorkomen en te bestrijden. Het is belangrijk om de groeiomstandigheden van het gazon te verbeteren, bijvoorbeeld door te zorgen voor minder schaduw, een goed gedraineerde bodem en de juiste zuurgraad. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig te verticuteren, bij voorkeur in februari of maart. Hierbij snijd je door de graszoden en haal je overtollige resten weg, wat zorgt voor meer lucht en een betere waterdoorlaatbaarheid. Ook beluchten kan helpen om meer zuurstof in de bodem te krijgen en zo mos te voorkomen.

Naast mos zijn er nog andere problemen die kunnen optreden bij het onderhouden van een gazon, zoals onkruid en kale plekken. Onkruid kan worden verwijderd door te wieden, terwijl kale plekken kunnen worden opgevuld door te zaaien met graszaad. Het is belangrijk om het gazon regelmatig te bemesten en niet te kort te maaien, om zo verbranding te voorkomen. Het gebruik van speciaal gereedschap kan het onderhoud van het gazon ook makkelijker maken.

Hoe aan te pakken

Kortom, het onderhouden van een gazon vergt wel wat werk en aandacht, maar met de juiste aanpak kun je mos en andere problemen voorkomen en genieten van een mooi groen gazon.

Bodemleven

Als je een prachtig groen gazon wilt hebben, is een gezond bodemleven essentieel. Het bodemleven zorgt voor lucht, doorlaatbaarheid en voeding voor de grassprieten. Organisch materiaal in de grond wordt omgezet in opneembare voeding door bacteriën en wormpjes. Wil je weten wat een gezonde bodem is? Kijk dan eens bij onze tips voor een gezonde bodem.

Kalk

Bekalken is een goede manier om de structuur van de grond te verbeteren en de pH-waarde van de grond te neutraliseren. Doorzaaien van kaal geworden plekken is ook belangrijk. Maak de grond vooraf goed los en gebruik graszaad dat geschikt is voor de omstandigheden zoals vocht, schaduw of droogte.

Mest

Regelmatige bemesting is belangrijk om mosgroei te voorkomen. Kies voor een langzaam werkende organische meststof en gebruik bij de laatste mestbeurt een meststof met een hoger kali-gehalte. Dit zorgt voor een betere afharding van het gras voor de winter en geeft het gras een mooie diepgroene kleur. Regelmatig, maar niet te kort maaien is ook belangrijk. Wij adviseren om tussen de 3,5 en 5 cm aan te houden en het gazon 1 à 2 keer per week te maaien als het in goede conditie is.

Goed gereedschap

Beschadigingen aan het gras hebben vaak te maken met de manier van maaien en de scherpte van de messen. Zorg ervoor dat de messen scherp genoeg zijn om de sprieten af te snijden in plaats van eruit te trekken. Als de zoden na het leggen niet goed aanslaan, kan dit te maken hebben met ingedroogde zoden die te weinig bodemcontact hebben gemaakt of een verdichte ondergrond. Probeer de zoden voorzichtig op te tillen om te kijken wat er aan de hand is en neem passende maatregelen.

Lucht

Als het gazon steeds nat blijft, kan de bovenlaag dichtgeslibt zijn of is er sprake van een storende laag op een dieper niveau. Verticuteren of prikken van de bovenlaag kan helpen en de diepere laag kan aangepakt worden met regenwormen. Als het gazon keihard is, is er te weinig humus en lucht in de tuingrond. Prikken, verticuteren en het toevoegen van een humusrijke dressing kan helpen. Regelmatig bezanden met scherp zand werkt ook.

Licht en water

Kale plekken ontstaan door uitval van het gras door verdroging of afdekking met een parasolvoet of zwembadje. Losmaken en doorzaaien met gazonzaad is dan de oplossing. Onkruiden krijgen een kans als het gras onvoldoende groeikracht heeft. Mos is hiervan een sprekend voorbeeld. Een afzonderlijke distel of paardenbloem steek je makkelijk uit, maar doe dit wel voordat ze gaan zaaien. Als het gazon verbrand is door droogte, komt het na regelmatig sproeien wel weer goed. Licht verticuteren en doorzaaien is ook een oplossing.

Als het gras slecht groeit, kan dit te maken hebben met te weinig zonlicht, te weinig vocht en een te dichte grasmat. Boomblad op het gazon kan het gazon schaden als het langer dan een week blijft liggen. Het eerste effect is de verstikking en daarom moet je het tijdig weghalen. Je kunt het blad in de borders naast het gazon kwijt, maar bedenk dat het blad daar mogelijk ook de voedingswaarde kan veranderen.

0

Lees ook