Grindmatten = grind zonder sporen
Grind zonder sporen? Kies voor grindmatten
Het is ook elke paar weken hetzelfde liedje! Kuilen of spoorvorming; het is misschien wel de grootste ergernis van mensen met een grindstrook. Stenen die wegrollen, kiezels die alle kanten op springen…grrr! Heb jij er ook genoeg van om continu grind op te vullen of aan te harken? Dan zijn grindmatten de oplossing.
Wat zijn grindmatten?
Ze zijn speciaal ontworpen om een spoorvrij, stabiel en egaal oppervlakte te creëren. En zelfs als moeder natuur een flinke regenbui over je oprit heen giet, heb je nog steeds geen last van spoorvorming of plassen water. Het grind of split blijft namelijk perfect liggen. Grindmatten (ook wel splitplaten of grindplaten genoemd) kom je overal tegen: in siertuinen, grote parkeerterreinen, golfterreinen en campings. En het mooie van deze platen: je ziet ze niet, mits je genoeg grind op de bovenlaag legt. Gebruik je minder grind of split? Dan zal je her en der een stukje plaat zien. Je ziet dan kunststofplaten in een hongingraatprofiel.
De platen zijn stevig. Je kunt er dus makkelijk met de auto, vrachtwagen, fiets of rolstoel overheen rijden. Het kent nog meer voordelen, want leg je deze platen tegen je gevel, of onder een glazen pui, dan blijft het schoon. Het water spat niet op. Zo ziet je oprit er dus altijd verzorgd uit.
Geef onkruid geen kans
Het voordeel van grindmatten is dat er geen onkruid tussen je grind omhoogkomt. Onder de platen ligt namelijk een stevige anti-worteldoek. Blijft het grind, de split of schelpen schoon, dan is de kans op onkruid minimaal. De worteldoek zit gevestigd aan de onderkant van de plaat en zorgt ervoor dat de bovenlaag zich niet vermengd met de grond. Laat je vervolgens geen aarde of iets dergelijks vallen, dan hou je altijd een schone grindstrook, zonder onkruid.
Grind- of splitmatten?
Grind en split is niet hetzelfde. Onder grind verstaan we een mix van kiezels en keitjes. Split bestaat uit allemaal kleine stukjes gebroken natuursteen. Loop je graag op blote voeten? Kies dan voor grind. Dat is een stuk zachter met minder scherpe stukjes. Voor de platen maakt het overigens niet uit, het is voor allebei de soorten geschikt. Bovendien bestaat er geen onderscheid tussen een grind- of splitmat.
Kan het ook zonder grindmatten?
Zie je om de een of andere reden die grindmatten niet zitten? Dan kan het ook zonder. In dat geval gebruik je alleen een antiworteldoek. Deze leg je op de grond of het zand, daarop weer een laag grind of split van ongeveer 3 centimeter. Wel raden we je aan om de doek schoon te houden. Dat komt omdat er af en hoe stof of zaadjes op het grind waaien.
Om onkruid of viezigheid te voorkomen, dien je een keer per jaar het grind een beetje te verschuiven en de stof eronder weg te vegen. Zo geef je onkruid absoluut geen kans. Over het algemeen krijg je niet snel te maken met verzakkingen bij een worteldoek, maar mocht dit het geval zijn, voeg dan simpelweg wat extra grind toe. Ook raden we aan om minimaal één keer per jaar het grind aan te harken. Zo voorkom je mos of alggroei.
Wij leggen je grindmatten voor jouw grindpad
Ben je helemaal klaar met al die verzakkingen en het continu harken van je grind? Laat ons dan je grindmatten leggen. Neem contact op voor de mogelijkheden.
